Tietopankki | Materiaalit ja ohjeet | Asbestityön tilaajan muistilista
Muistilista asbestityön tilaajalle
Asbestin käsittely ja poistaminen edellyttävät tarkkaa suunnittelua ja erityistä huolellisuutta.
Olemme koonneet tähän muistilistan, jonka avulla saat kuvan siitä, mitä asbestitöiden tilaajana on hyvä huomioida ja voit valvoa töiden turvallisuutta ja laadukasta toteutusta alusta loppuun asti.
Voit myös ladata muistilistan pdf-muodossa tästä: Asbestityön tilaajan muistilista
Asbestikartoitus
Turvallisen saneeraustyön ensimmäinen vaihe on huolellinen asbestikartoitus. Asbestikartoitus on tehtävä aina ennen purkutöiden aloitusta kiinteistössä, joka on rakennettu ennen vuotta 1994. Käytä sertifioitua kartoittajaa (AHA-/RTA-asiantuntija) ja varmista, että materiaalinäytteet analysoidaan akkreditoidussa laboratoriossa tulosten oikeellisuuden varmistamiseksi.
Purku-urakoitsijan asbestipurkutyölupa
Asbestin purkaminen on luvanvaraista ja edellyttää asbestipurkutyölupaa. Tarkista aina asbestipurkutyöluparekisteristä, että työhön ryhtyvän lupa on kunnossa.
Ennakkoilmoitus ja turvallisuussuunnitelma
Asbestipurkutyöhön ryhtyvän on tehtävä ennakkoilmoitus Aluehallintovirastolle viimeistään 7 vrk ennen työn aloitusta ja sitä on päivitettävä aina tarvittaessa. Työn suorittajan on myös tehtävä kirjallinen asbestipurkutyön turvallisuussuunnitelma sekä nimitettävä työlle työnjohtaja ennen työn aloitusta. Asiakirjat tulee toimittaa työn tilaajalle ja ne on oltava nähtävillä työkohteessa.
Työntekijöitä koskevat määräykset
Asbestipurkajilta edellytetään hyväksytysti suoritettua asbestipurkutyökoulutusta. Tarkista myös muut lakisääteiset velvoitteet: Lääkärintarkastukset on suoritettava vähintään kolmen vuoden välein. Hengityssuojainten toiminta on varmistettava mittaamalla (Portacount tai Quantifit-menetelmä) vähintään kerran vuodessa. On suositeltavaa, että mittauksen suorittaa STYL-hyväksymä tiiveystestaaja.
Työssä käytettävät laitteet
Työvälineet on pidettävä turvallisina säännöllisellä huollolla ja kunnossapidolla. Ilmankäsittelylaitteiden huoltokirjaan on merkittävä tehdyt huollot ja muut toimenpiteet. Merkinnät eivät saa olla yhtä vuotta vanhempia. Huonokuntoiset ja alimitoitetut laitteet aiheuttavan merkittävän pölynleviämisriskin.
Alipaineen seuranta työn aikana
Osastointimenetelmällä asbestipurkutyötä tehtäessä on tilan paine-eron ympäröivään tilaan nähden oltava vähintään 5 pascalia koko työn ajan (krokidoliittia purettaessa 10). Paine-eron pysyvyyttä on seurattava tallentavalla mittauslaitteella, joka antaa hälytyksen, jos paine-ero putoaa alle sallitun rajan. Alipaineen reaaliaikainen seuranta ennaltaehkäisee vaaratilanteita ja pölyvahinkoja.
Asbestijätteiden käsittely
Asbestijätteet on pakattava huolellisesti ja tiivisti, merkittävä ja säilytettävä erillään muusta jätteestä. Asbestijätteen pölyäminen hallitsemattomasti työmaalla aiheuttaa merkittävän asbestialtistumisen riskin.
Ilmanäyte asbestipurkutyön jälkeen
Asbestipurkutyön jälkeen on varmistuttava siitä, että kohde on huolellisesti puhdistettu asbestista ja asbestipitoisesta materiaalista. Tätä varten tilasta otetaan ilmanäyte, joka analysoidaan laboratoriossa. Näytteenottajan on oltava koulutettu tehtävään ja näytteiden analysointi tulee suorittaa akkreditoidussa laboratoriossa. Tila todetaan puhtaaksi, jos asbestikuitupitoisuus näytteessä on alle 0,01 kuitua/cm³.
Asbestityön luovutus
Asbestipurkutyön viimeinen, mutta tärkeä vaihe on luovutusasiakirjan laatiminen. Luovutusasiakirjan tulee sisältää tiedot purkukohteesta, suoritetuista toimenpiteistä, työn aikaisesta alipaineen tasosta sekä työn jälkeisen puhtausmittauksen tuloksista. Huolella laadittu luovutusasiakirja todistaa, että asbesti on poistettu asianmukaisesti ja kohde on turvallinen jatkokäyttöä varten.
Etsitkö asbesti- ja haitta-ainealan asiantuntijaa, tavarantoimittajaa tai purkutyölle toteuttajaa?
Suomen Asbesti- ja Pölysaneerausalan liittoon kuuluu lähes 100 alan yritystä. Jäsenemme ovat omalla toiminnallaan osoittaneet olevansa vastuullisia alan toimijoita.
Etsi siis työllesi tekijä jäsentemme joukosta!